Общото ми впечатление от България е ужасно. Навсякъде бедност и мръсотия – покрай пътя от Варна до Златни пясъци, на плажа, навсякъде! Имам усещането, че в България боклукът никога не се събира.

Това е извадка от писмо на руски турист, почивал у нас със семейството си от 16 до 30 август. Писмото е публикувано на сайта Газета.Ру. Впрочем известната руска медия вече години наред през лятото поддържа тематична страничка „Повече няма да ходя в България“.

На летище Варна ни разтоварваха багажа цял час – жалва се руският гост. Хотелът с четири звезди съответствал на стандартите в Египет и Турция – но мениджърите не били на ниво. Първата вечер спали в стая с плесен на тавана, после им я сменили, но трябвало да огледат 4 други стаи, преди да си харесат някоя.

Климатиците не работят добре в повечето стаи – продължава туристът. Миризмите са лоши. Много силна е музиката навън, барът на басейна гърми до 2.30 сутринта. Ваната тече. Килимът е зацапан – както в нашата стая, така и в коридора. Искаха ни 20 лева за консумация на напитки от мини бара, които не сме пили. След като вдигнахме шум, ни се размина.

Закуските стават за ядене, но не са вкусни. Носете си активен въглен. За две седмици изхарчихме 6600 лева. Четиризвезден хотел в България е по-зле от тризвезден във Франция и двузвезден в САЩ. Златни пясъци са пешеходна зона, по която вървят МНОГО хора. Плодовете там са 50% по-скъпи, отколкото в Москва.

Плажовете в България са дадени на концесионери, които са ги застлали с чадъри и шезлонги. Безплатната зона е далеч от водата и на нея има много народ. На платената зона си разпънахме чадъра и – учудва се туристът – веднага дойдоха от охраната да ни го махат. Като поискахме да повикат полиция – се отказаха и по това разбрахме, че концесиите на плажа са полу-криминален бизнес.

„Бедността е в главите на българите. Но за разлика от египтяните и турците, които си изработват парите, в България има желание единствено да се вземат пари, вместо да се работи интензивно и да се предоставя добро обслужване на клиентите“.

Писмото, части от което тук превеждаме, е доста по-дълго. Ясно е, че въпросните руски туристи попадат в категорията на най-взискателните гости и на хотелските мениджъри не им е било лесно с тях. Въпросът е оттук насетне дали да търсим египетски заговор за очерняне на България на един от най-важните за нас туристически пазари, или нещо друго.