Русия незабавно спира да обслужва българските изтребители МиГ-29, ако София сключи договор за ремонта им с Полша. Това съобщи генералният директор на РСК „МиГ“ Серегей Коротков.

Кабинетът „Борисов“ вече одобри междуправителственото споразумение с Полша за ремонта на МиГ-овете.

Ако българската страна подпише договора с Полша за ремонта на двигателите РД-33, които са инсталирани на МиГ-овете, ние няма да имаме друг изход, освен да откажем по-нататъшна поддръжка и ремонт“, каза Коротков.

Той уточни, че в такъв случай правомерността на по-нататъшното използване на тези самолети е под въпрос, както и сигурността на летците.

Съжаляваме, че такова решение се взема, като се изхожда единствено и само от политическата конюнктура и най-вероятно е резултат от външен натиск“, казва Коротков.

По думите му предложението на РСК „МиГ“ за обслужване на българските МиГ-ове е било икономически много по-изгодно от полското.

За посочената сума Русия беше готова да гарантира на България двойно по-голям ресурс, отколкото Полша. Въпреки че този случай предизвиква у нас чувството на дълбоко съжаление, имайки предвид многовековната дружба между Русия и България, ние все пак се надяваме да изградим взаимно изгодно сътрудничество, базиращо се на международното право. В същото време смятаме, че е възможно да се оспори правомерността на подготвящото се споразумение заради нарушаването на нашите права като разработчик и производител на самолети“, заявява Коротков.