Цените на Газпром в България са едни от най-ниските в Европа. Това заяви основателят и директор на Национален фонд за енергийна сигурност "Русия" Константин Симонов, в отговор думите на премиера Бойко Борисов, че руският газ е най-скъп за българския пазар.

По думите на Симонов Газпром е бил обвинен във високи, цени в пет държави, в които цените са едни от най-ниските в Европа. Най-високите цени по думите му са в Испания и в Португалия, където няма руски газ, в Италия, където има диверсификация - руски газ, LNG и най-високи цени.

Диверсификацията е много скъпа смята основателят и директор на Национален фонд за енергийна сигурност Русия Константин Симонов.

На среща на високо равнище ЕС-Югоизточна Европа в панел за енергийна сигурност чрез диверсификацията на маршрутите той заяви, че през последните години е чувал много за разнообразяване на източниците на суровината за Европа, но няма резултати от нея, а много разходи.

"Защо се опитват да обвинят Газпром, че се опитва да избегне интерконектори в Европа. Това е невъзможно да се направи. Интерконекторите може да ги построите, но няма да ви дадат алтернативен източник на газ - това е проблемът", каза той.

Симонов коментира и въпросът с цените, защото по думите му Газпром е бил обвинен в "нечестни" цени в България.

"Газпром беше обвинен във високи, извинете, в "нечестни" цени в пет държави, а виждате, че във всички тях цените са едни от най-ниските в Европа, особено в България. Можете да видите къде са най-високите цени в Испания и в Португалия, където няма руски газ, в Италия, където имате диверсификация, руски газ, течен природен газ и най-високи цени", каза той.