През последните две години пазарът на недвижими имоти в Кипър „живее за сметка на руснаците“ - гласи коментарът на директор на кипърска имотна агенция. Ако през 2007 г. около 70 – 75% от чуждите купувачи на имот в Кипър са били от Западна Европа, преди всичко от Великобритания, то започвайки от 2008 г. делът на руските купувачи нараства, до сегашните 80%.

Руските купувачи са се ориентирали само към скъпите имоти в Кипър. По принцип руските купувачи на имот в чужбина се делят на три категории. Първата е икономиченият клас, които са готови да платят не повече от 100 – 150 хил. евро. Втората се ограничава от бюджет между 500 и 700 хил. евро. Третата група е готова да плати над 2 млн. евро. Именно тези клиенти са довели не само до стабилизиране, но и до ръст на кипърския имотен пазар.

Защото в периода 2008 – 2010 г. цените на елитните имоти на морския бряг са нараснали средно с 20 – 25%, докато цените на останалите имоти са паднали средно с 25 – 35% и се възстановяват много бавно.

Кипърският експерт разказва пред Газета.Ру: падаха цените на къщи в центъра на града, в покрайнините, в селата. Преди кризата такива къщи купуваше средната класа – да прекарва зимната и лятната ваканция, а след излизане на пенсия да се пресели тук. Но кризата подкопа средната класа, търсенето падна, с него и цените.

Имотните агенции в Кипър своевременно са разбрали, че си струва да се предлагат имоти над средната класа, където кризата е ударила в по-малка степен.

И така, по крайбрежието на Лимасол, вторият по големина град в Кипър, вече живеят 30 хиляди руснаци. Обявите за продажба и наем на имот много често се пишат вече на руски език.

Паралелно с това много собственици от чужбина са били принудени да продадат имот, за да стабилизират бизнеса си у дома. В Кипър това са предимно граждани от ЕС, 70% от тях англичани.

Руснаците са купували скъпи къщи и имоти не само на Кипър – и в Швейцария, Австрия, Германия, Великобритания, Монако – твърдят руски брокери. „Това означава да паркираш безопасно капитала си“. Но все пак Кипър е новата дестинация: според запознати, половината от руските политици и бизнесмени притежават къща в Кипър, но разбира се не на тяхно име, а чрез офшорна компания.