Руснаците не могат да намерят нефт за „Бургас – Александруполис”, затова искат да се откажат от проекта. Това заяви за Дарик Стефан Гунчев, бивш председател на Съвета на директорите на проектната компания от българска страна.

Гунчев препоръча на България да се опита да извлече дивиденти от евентуалния отказ на Русия от изграждането на петролопровода. Ето как Стефан Гунчев разтълкува публикациите в руската преса за отказ от петролопровода:

 

Моето мнение е, че те не можаха да намерят нефт. Тази карта, че видите ли, България пречи на проекта, в момента не може да бъде изведена от колодата карти. Тоест ние в момента не пречим на проекта, искаме екологична сигурност и това е. А че някой не може да си намери нефт или има проблеми с добива на нефт или проблеми с транспортирането му до Новорусиск, това не е вече наша вина.

От политическа гледна точка в тази ситуация какъв би бил полезният ход за България? Каква трябва да е нашата позиция на срещата в Рим?

Да докажем, че ние в момента сме потърпевши от това, че няма да се реализира проектът. И от това да извадим някакъв дивидент и предполагам, че те ще го направят.

Възможно ли е този ход с информация, пусната в руските медии, просто да е опит за извиване на ръце на останалите партньори в проекта?

Не, съмнявам се. Нашата позиция по проекта е ясна: трябва да ни се докажат ползите, за да се вземе политическо решение дали да се прави този проект или не. Досега има доказани някакви ползи, но те са на хартия, не са потвърдени.