Руските компании се готвят да сключват договори в юани или във валути на други азиатски страни на фона на опасенията, че западните санкции срещу Москва могат да стеснят пазара в долари.

"През последните няколко седмици на пазара се наблюдава голям интерес от страна на големите руски корпорации към използването на юани и други азиатски валути, както и към откриване на сметки в Азия", отчита пред Financial Times Павел Теплухин, директор на Deutsche bank в Русия.

Директорът на ВТБ Андрей Костин потвърждава, че разширяването на използването на недоларови валути се очертава като една от основните задачи на банката.

Външнотърговската банка на Русия получава 70 на сто от приходите си от експортни компании, търгуващи в долари. Костин търси алтернативи заради санкциите на Запада.

"Ако се случи нещо ние сме готови да превключим на други валути, например на китайския юан или на хонконгския долар", уточнява банкерът.

Генералният директор на ОАО "Газпром нефт" Александър Дюков отбелязва, че неговата компания обсъжда с потребители възможността за смяна на преводите по договори от долари на други валути.

Компанията "Норилски никел" също води преговори с китайски потребители за преминаване на взиманията по дългосрочни сделки в юани.

По думите на Теплухин руските компании имат възможност да намалят риска от бъдещи американски санкции ако се наложи по пътя на промяна на точки от договорите, които позволяват изменения на валутата. Засега обаче пълен отказ от доларите от страна на руската икономика не се разглежда, подчертава Андрей Белоусов, съветник на президента Путин.

Междувременно Китайската народна банка изненада пазарите днес, определяйки най-високия курс на юана спрямо щатския долар за последните над 2 месеца.

Това действие на Пекин е в контраст с като цяло стабилния валутен пазар в глобален мащаб и, според някои анализатори, предполага, че в Пекин са готови да спрат поевтиняването на юана с около 3% спрямо долара от началото на тази година.