Общият показател на бизнес климата за август се повишава с 1,3 пункта спрямо предходния месец на 2015 г, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Това се дължи на подобрените мнения на стопанските ръководители в промишлеността и търговията на дребно.

Промишлеността нараства с 2,1% за юли

Бизнес климатът в промишлеността нараства поради благоприятните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията.

Според тях настоящата производствена активност се запазва, но прогнозите им за следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Несигурността в икономическата среда остава основен фактор, затрудняващ развитието на бизнеса в отрасъла.

Същевременно през последния месец се наблюдава засилване на негативното влияние на фактора „слабости в икономическото законодателство“, който измества на трето място фактора за „недостатъчно търсене от страната“.

Във връзка с продажните цени в промишлеността мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Строителството остава стабилно

Строителството запазва равнището си от юли. Според оценките на строителните предприемачи, настоящата строителна активност се запазва. Също така прогнозата за следващите три месеца остава благоприятна.

Търговията на дребно нараства

Търговията се повишава с 3.0 пункта спрямо предходния месец поради оптимистичните оценки на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на предприятия.

Подобрява се мнението оносно обема на продажбите през последните три месеца, а и очакванията им за следващите три месеца остават благоприятни.

Сектор услуги запазва равнището си

Съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” остава приблизително на равнището от предходния месец.  

По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като намалена, като и очакванията за следващите три месеца са по-резервирани.

Несигурната икономическа среда остава най-сериозната пречка за развитието на бизнеса, следвана от конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.