Икономиката на Япония е пораснала само с 1.4% на годишна база през месеците от април до юни, показват официалните статистически данни, изнесени тази сутрин. Очакванията бяха за ръст от над 2%, още повече, че през първото тримесечие на годината Брутният вътрешен продукт на страната отчете покачване с по-смели темпове от 5.5%.

 

Спрямо предходното тримесечие, през второто ръстът е от едва 0.3%.

 

Потреблението отчита най-слабо покачване, откакто през месец март 2011 година страната бе сполетяна от природно и екологично бедствие. Данните показват увеличение с 0.1%, което е най-слабият ръст от пет тримесечия насам. Това според анализаторите показва, че дори и с правителствени стимули, ефектът върху вътрешното потребление не е достатъчен.

 

Япония страна от поскъпналата йена на форекс пазарите и от свитото потребление на стоки от страна на европейците, което се отразява директно върху намаляване на експорта. Според министърът на икономиката на Япония Мотохиса Фуракава, цитиран от Файненшъл таймс, правителството трябва да е подготвено за по-нататъшно влошаване на икономиките отвъд океана, което се отразява силно негативно и върху японската икономика.

 

През миналата седмица на редовното си заседание по монетарна политика централната банка на страната не взе допълнителни мерки. Според анализаторите обаче на Bank of Japan

ще й се наложи да помисли за още стимули, които да насърчат вътрешното потребление. Правителството също може би ще се наложи да обмисли вариант за допълнителен бюджет. Идеите за това не са нови и дори през миналата седмица имаше обсъждане в парламента за възможността да бъде повишен данъка върху продажбите.