Въпреки дълговата криза на еврозоната, икономиката на България ще продължи да нараства през 2012 г., постигайки прираст от 3% спрямо 2011 г. Тази добра прогноза дават анализаторите от МКБ Юнионбанк, част от междунардоната група Bayern LB.

Умереният растеж на българската икономика ще се дължи на първо място на външната търговия, считат от банката. Основните външнотърговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Турция и Гърция, които общо формират около 46% от износа. Напоследък се наблюдава географска трансформация на износа – от страните членки на еврозоната към новите пазари в Азия.

Така че дори при евентуално по-сериозно забавяне на европейските икономики, експорният сектор на България ще прояви устойчивост. 39.1% е експортът ни към страни извън ЕС /Русия, Турция и др./ и този дял нараства. Предвид икономическия растеж по 6 – 8%, очакван в Китай и Турция, българските стоки ще продължат да се търсят по света.

Така или иначе, дълговата криза в еврозоната ще има своите негативни последици в Източна Европа. Според банката, те ще се изразят главно в спад на новите поръчки в промишлеността, ограничаване на финансирането от западните банки и понижение на чуждестранните инвестиции в региона.

В най-засегната държава - Гърция, рискът от фалит става все по-реален, предупреждава банката. Това обаче според МКБ няма да се отрази негативно на еврото, даже единната валута би следвало да поскъпне спрямо щатския си съперник: прогнозата е за курс долар / лев от 1.27 през 2012 г., при 1.35 средно за тази година, като презумпцията е, че фиксираният курс на лева към еврото ще се запази. 

МКБ очаква подобрение в инвестиционния климат в страната, като чуждестранните преки инвестиции ще нараснат до 1.7 млрд. евро през 2012 г. /при прогноза за 900 млн. евро за тази година/. 

Още по-интересна е прогнозата за спад на безработицата до 8.9% през 2012 г. - при над 9% за последните три години. Инфлацията ще спадне догодина до 3.5%, а заплатите ще завършат 2011 г. с 8% ръст, който ще бъде последван от ново 10% увеличение през 2012 г. до средно 767 лева.

Предвид тези положителни развития, вече не само износът, но и вътрешното търсене, както и постепенно увеличаващите се инвестиции в основен капитал, ще стимулират БВП. Така че след 2014 г. е възможно прирастът на БВП на България да достигне 4 – 4.5%, считат в МКБ. Очакваната тенденция на глобално икономическо оживление ще се отрази и на българските доходи и потребление.

Като най-добре справящи се отрасли на икономиката, банкерите изрично посочват добива на въглища, производството на хартия и картон и производството на тютюневи изделия. Бързо се възстановяват производството на текстил и мебели. Перспективите в средносрочен план остават за химическата индустрия и фармацията, инфраструктурното строителство, туризмът, ВЕИ, електроника и информационни технологии, аутсорсинг на услуги.