Няколко европейски банки вече обявиха, че доброволно ще отложат падежа на гръцките държавни облигации, които притежават – информира Reuters. Една от тях е белгийско – френската кредитна институция Dexia; известно е за френската Crédit Agricole, както и за някои италиански банки.

От Dexia са информирали, че притежават гръцки ДЦК за 5.4 млрд. евро. Банката е готова да удължи падежа на облигации за 4.2 млрд. евро, като този ход е вече договорен с белгийската централна банка.

Участието на частни кредитори в новия спасителен пакет за Гърция бепше едно от поставените условия от Германия и по думите на финансовия министър Волфганг Шойбле, конкретните предложения на банките ще се събират до 3 юли. В момента всички правителства в Европа преговарят с кредитните институции.

Междувременно стана ясно, че европейският банков регулатор EBA ще подлага на по-строга проверка експозициите в гръцки държавен дълг при предстоящите стрес тестове. Гръцките облигации ще трябва да се вписват в счетоводните книги на банките с 36% вероятност от фалит.

Тъй като досега европейските банки приемаха гръцките облигации за платими при падеж, резултатите от стрес тестовете вероятно ще се окажат по-лоши.

С 2.9 млрд. евро втората германска банка Commerzbank има най-голямо участие в гръцкия държавен дълг сред сънародниците си. Резултатите от стрес тестовете на над 90 европейски банки ще станат ясни в средата на юли.