Работа през нощта в шивашки и дървообработващи предприятия с цел избягване на проверки от главната инспекция по труда е една от новите практики, засечени по време на лятната кампания на инспекцията, свързана със спазването на трудовото законодателство от работодателите.

Това съобщи изпълнителният директор на главната инспекция по труда Румяна Михайлова.

От началото на юни досега са проверени над 4 300 предприятия са установени близо 900 случаи на работа без трудов договор.

Сред порочните практики са отказите за съдействие от страна на работодатели по време на проверка, както и укриването на работници без договори в хладилни помещения, асансьори и помещения извън предприятието.

Проверките са установили масово въвеждане на 4 часов работен ден, но при 8 и повече часове реален труд в предприятията. Често при проверките работодателят и самите работници отказват да съдействат и се държат грубо, а в случай, че обектът се охранява от служители, те редовно отказват да пуснат инспекторите в предприятието, обясни Румяна Михайлова. Един от най-фрапиращите случаи е свързан с търговски обект в курортно селище Елените. Част от проверките са правени със съдействието на полицията.

По данни на инспекцията, от август миналата година досега работодатели са изплатили над 65 милиона лева забавени заплати, за които са внесени над 7 милиона лева осигуровки.