Характерно за летния сезон е както увеличаването на разплащания с карти в търговските обекти и тегленето на пари от банкомат, така и увеличаването на измамите с банкомати и дебитни карти. Затова най-сигурният начин да се предпазим от посегателства върху нашите финанси е закриването с ръка на екрана на банкомата, когато теглим пари, както и избирането на добре охранявани банкомати за теглене на средства. Това коментира пред БТА Венцислав Георгиев, старши мениджър "Картови разплащания" в търговска банка.

През летния сезон, както и около Коледа и Нова година покупките, направени с картови разплащания, се увеличават с около 30 процента; това лято тенденцията се запазва, заяви пред БТА Георгиев. Картите масово се използват в търговските обекти, които предлагат хранителни стоки - в период на криза именно стоките от първа необходимост са най-купувани, посочи експертът. В хранителните вериги броят на транзакциите е най-голям, макар и за по-малки суми, но пък обемите на разплащания непрекъснато се увеличават, добави той.

Все повече с карти се пазарува и в магазините за черна и бяла техника, както и в големите вериги за дрехи и обувки, показват данните на фирмите за картови разплащания.

Въпреки, че използването на дебитни карти в търговските обекти се увеличава, все още тегленето на пари от банкомат превишава многократно директното разплащане с карта, посочи Георгиев. ПОС терминалите в търговските обекти са от 20 до 30 пъти повече от банкоматите в страната, но хората все още предпочитат да изтеглят и да разполагат с парите си кеш, добави той.

Важно е да се знае, че докато в търговските обекти при разплащане с дебитна карта не се удържа такса, то при теглене на пари от дебитна карта от ПОС терминал в банков клон таксата е по-висока, отколкото при теглене от банкомат, посочи Георгиев. Затова експертът не препоръчва този вид теглене на пари.

Банките са сключили договори с фирмите за картови разплащания и поддържат банкомати именно, за да избегнат струпването на хора в банковите офиси с цел теглене на пари, коментира специалистът. Добре е при теглене на пари от банкомат клиентът да търси машина, обслужвана от банката, защото редица банки или нямат такси при теглене на средства от клиенти с техни карти, или пък таксите са значително по-ниски, отколкото при теглене на пари от друг банкомат.

През лятото са зачестили случаите на измами с банкомати и банкомат карти, констатира Венцислав Георгиев. Докато предишни години обаче измамниците са се опитвали да проникнат в самия банкомат и да достигнат до парите в него, тази година се набляга на монтирането на скимиращи устройства, посочи експертът. Това е така, защото банкоматите и сейфовете в тях, които съхраняват парите, вече са много трудни за пробиване, коментира Георгиев.

Колкото и познато да звучи, закриването с ръка на екрана на банкомата, докато въвеждаме РIN кода си, остава най-сигурният начин да се предпазим от измами, заяви експертът.

Дори и на банкомата да има скимиращо устройство, информацията, получена от него, не би била достатъчна, ако не се знае РIN кодът на картата и така измамникът няма как да тегли от нея, категоричен е Георгиев.

Банкоматите, монтирани към клонове на банки, в молове или големи търговски обекти, са по-надеждни за теглене на пари. На такива места обикновено има монтирани камери за видеонаблюдение, а често и постоянна охрана, а от друга страна преминава постоянен поток от хора и би било трудно измамници да поставят скимиращо устройство, коментира Венцислав Георгиев. Най-рисковите банкомати са тези, които се намират в големите курорти по Черноморието, смята експертът.

Ако все пак се усъмним, че дебитната ни карта може да е била обект на посегателство, трябва веднага да се обадим в Call центъра на обслужващата ни банка или на телефони, посочени на самия банкомат, от който сме теглили пари и да поискаме блокиране на картата, съветва специалистът. От банката могат да проверят последните направени от наше име транзакции и така можем да се уверим дали наистина някой е теглил неправомерно пари от сметката ни. Старата карта се блокира и се издава нова с нов PIN код. Обикновено по-голяма част от обажданията на клиенти със съмнение за измами с картите им се оказва "фалшива тревога", но има и редица случаи на реални посегателства, коментира Георгиев.

Има и друг вариант на действие при картови измами и при него си сътрудничат всички банки - ако някой съобщи на банка за монтирано скимиращо устройство на даден банкомат, то устройството незабавно се изследва за периода от последното му зареждане с банкноти и се виждат всички карти, с които са теглени средства в проверявания период, посочи Георгиев. За сигурност на клиентите тези карти се блокират, а притежателите им биват помолени да променят кода си, след което картата се активира отново, обясни експертът.