В четири министерства съкращаването на разходите няма да е от 20 процента, съобщи финансовият министър при откриването на националната кампания „Аз обичам спорта“ вчера в Борисовата градина.

Министерствата на отбраната, на околната среда и водите, социалното и на вътрешните работи ще свият харчовете си под лимита от 20 на сто, определен за всички държавни ведомства.

Вътрешното министерство ще намали разходите си с 10%, както е гласувано от кабинета. Там ще съкратят 3000 служители. Министерският съвет също ще намали разходите си с 20%, с толкова ще орежат бюджета на всички общини. Дянков обясни, че съвсем малко ще е съкращението на разходите на Министерството на отбраната, където обаче трябва да бъдат дадени допълнителни средства за доставката на транспортни хеликоптери на ВВС.

По думите му съкращаването на харчовете няма да достигне 20% и в екоминистерството „заради лошата работа на предишния министър Джевдет Чакъров“. От ведомството обясниха, че съкращаването на хора е направено още през септември 2009 г., а в много дирекции специалистите са на санитарния минимум.

„Преструктурираха се дирекции, създадоха се нови екипи, структурира се нова дирекция „Климат“, без да се надвишават щатовете. Икономиите сега няма да дойдат от съкращаване на хора, а от пари за командировки и семинари, съкращаване на капиталовите разходи във всички звена“, допълниха от МОСВ. Според ексминистър Евдокия Манева съкращаването на средствата във ведомството ще бъде с около 10% от бюджета за 2010 г., което е близо 5 млн. лв.

Министерството на труда също няма да е задължено да изпълни поставените пред останалите ведомства икономии, за да има средства да плаща помощи за социално слабите в кризата. Ще бъдат пощадени и щатните служители на приходните агенции – НАП и митниците.

От Съвета за административната реформа коментираха, че Дянков е върнал за повторна актуализация бюджетите на почти всички министерства, защото обсъдените в петък в съвета предложения за оптимизиране на структурата и разходите на държавната администрация са недостатъчно ефективни. Упражнението за свиване на разходите няма да повтарят само „отличници“ като Министерството на здравеопазването, икономическото и регионалното министерство.

Финансист №1 посочи, че са направени разчети за съкращаване на разходите на ведомства за 426 млн. лв., но сумата трябва да достигне 900 млн. лв., за да се върже бюджетът. По думите му кабинетът има готовност да внесе в парламента предложението за актуализация на бюджета, но ще направи това след поредното заседание на Съвета за административната реформа във вторник (18 май), за да могат министерствата да направят новите си предложения за свиване на харчовете.

Дянков потвърди, че правителството ще намали фискалния резерв, за да пълни бюджетния дефицит, но не уточни дали от резерва ще се теглят около 2 млрд. лв., колкото е планираният недостиг от приходи в хазната.

Вицепремиерът отхвърли критиките на президента за антикризисните мерки на кабинета.

„Ние следим обаче положението и правим всичко, което е нужно за България, икономиката вече излиза от кризата. Трябват ни още 2-3 месеца и бюджетът да почне да има повече приходи. И аз винаги съм казвал, който за каквото е учил с това да се занимава. Аз имам докторат по икономика в един от най-добрите университети в света. Първанов какво е учил? История на комунизма, да се занимава с това“, посъветва Дянков.