Шестима роми са арестувани за убийството на 19-годишен младеж от пловдивското село Катуница, съобщи шефът на пловдивската полиция старши комисар Тодор Чонов. Той е в селото след като през нощта там се разигра кървава драма. Над 150 полицаи бяха вдигнати по тревога заради саморазправа между българи и роми, завършила с ранени служители на реда и близки на младежа.

Екшънът започнал още през деня. След кратък сблъсък между хора от селото и внуците на Кирил Рашков - Цар Киро, двете страни подали жалби в полицията за тормоз и заплахи. Вторите обаче решили да действат. По непотвърдена информация цигани от Столипиново тръгнали с оранжев бус "Форд Транзит", за да защитават Рашкови, при което умишлено прегазили 19-годишния Ангел Петров. Свидетели на убийството са станали негови близки, съобщава Podtepeto.com. Той разхождал кучето си, когато бил блъснат.

Минути по-късно мъже от Катуница започнали да се събират пред къщите на Рашкови. На място пристигнали и двама полицаи от участъка в Садово. След около час микробусът отново се появил и се врязал в образувания кордон от хора. Прегазил двама души и блъснал полицаите, след което се скрил в двора на дъщерята на Цар Киро.

Напрежението между роми и българи ескалирало и по една от къщите била хвърлена бутилка със запалителна течност. На място пристигнали екипи на пожарната, които потушили огъня. Според "Под тепето" българите щурмували и имения на Цар Киро. Над 150 полицаи са били вдигнати по тревога за осигуряване на реда в селото. Все още в селото се намират полицейски екипи.

Никой от задържаните не е роднина на Цар Киро, съобщи Тодор Чонов. Според шефа на пловдивската полиция ромите, които са нападнали хората от Катуница снощи, са били на гости на Цар Киро и са от пловдивския квартал „Столипиново", дошли в селото да отбележат годишнина от смъртта на един от синовете на Рашков.

Хората от селото събират подписка за изселването на Рашков от селото. На площада пред кметството са се събрали мого хора, които негодуват срещу фамилията Рашкови.

В момента се издирва шофьорът на буса и се провеждат разпити на свидетели. По думите на комисар Чонов все още не е ясна причината за снощния инцидент. Очаква се да има повече информация към края на деня.