Samsung Electronics отвърна на удара на Apple, която заведе дело в САЩ през тази седмица, обвинявайки южнокорейската компания че копира дизайна на iPhone и IPAD.

От своя страна Samsung подаде искове срещу Apple в Южна Корея, Япония и Германия в петък, за нарушаване на 10 патента в области като пренос на данни и безжични технологии, пише Guardian.

Смартфоните и таблетите Samsung Galaxy, които използват Google, Android операционна система, се очертават като основен конкурент на iPhone и IPAD на Apple.

Apple продаде 18.6 милиона айфона през последното тримесечие, докато Samsung стресна конкуренцията с бърз растеж и се очаква да отчете 13 милиона телефона реализирани на пазара между януари и март.

Корейската компания има за цел да продаде 60 милиона смартфона през тази година.

Според експерти, от Apple са уплашени от бързо покачване на дела на Samsung на пазара, който на практика беше монополизиран от американската компания.

Samsung бързо догонва Apple и в момента двете компании се състезават коя първа ще пусне новата си генерация смартфони. За сега се очертава това да се удаде на южнокорейците

През тази седмица Apple подаде 16 иска срещу Samsung, в това число за неоснователно обогатяване, злоупотреба с търговска марка и 10 патентни претенции.

Но от Samsung настояват, че проектират сами своите продукти и те са резултат от собствените им изследвания и развитие.

Размерът на съдебните искове в сектора набъбна до над 150 млрд. долара. Nokia съди Apple, а американската компания е започнала дела срещу производителите на мобилни телефони HTC и Motorola за нарушаване на патентни права.

Този обрат в конкурентната борба между компаниите съвсем не е изненадващ. Наградата за първенството в сектора си струва и става все по-голяма. Световният пазар на смартфони ще се увеличи с 58% през тази година, според фирмата за проучвания Gartner. Като доминацията на Apple е заплашена от устройствата работещи под Android.