След години на слухове за пускането му Samsung показа първия си смартфон, работещ с операционната система с отворен код Tizen. Името на телефона е "Z".

 

Новото устройство е снабдено с 4.8 инчов HD Super AMOLED дисплей, скенер за пръстови отпечатъци и 2.3 гигахерцов четири-ядрен процесор.


Телефонът може да работи в специален режим на пестене на енергия, който позволява системата да продължи да функционира продължително време дори при изтощена батерия. Потребителите ще получат предложения за достъп до допълнителни приложения за Tizen още при стартирането на Samsung Z.

 

Планира се моделът да бъде пуснат на пазара през третото тримесечие на тази година, като премиерата му ще бъде в Русия. Засега не е ясно, кога потребителите от други държави ще получат достъп до устройството.

 

Операционната система Tizen, подобно на Android, е базирана на Linux и е с отворен код.

 

Въпреки това, настоящата версия 2.2.1 поддържа комплексен набор от лицензирани приложения на Samsung, включително за възпроизвеждане на видео, аудио, календар и др., които са несъвместими с Android.

 

Tizen е проектирана да работи с приложения, написани на HTML 5, като може да се използва от голям набор от устройства, включително смартфони, таблети, смарт телевизори, електродомакински уреди, нетбуци и автомобили.

 

Samsung твърди, че софтуерът предлага по-бързо стартиране и по-добри възможности за едновременно изпълнение на различни задачи. С нея компанията цели да сложи край на зависимостта си от Android на Google.

 

Днес акциите на Samsung поскъпват в Ню Йорк с 15.38%, докато тези на Google падат с 2.20%.