Надеждите на кабинета и лично на премиера Бойко Борисов, че чрез саниране на панелните блокове ще преобразят България, са на път да пропаднат. И втората от общо трите обществени поръчки за стартирането на усвояването на 63 млн. лв. от ОП "Регионално развитие", предназначени за енергийна ефективност, се препъна.

При отварянето на офертите в регионалното министерство вчера стана ясно, че липсват кандидати да извършват енергийно обследване на сградите в два от седемте региона - Югоизточен и Северен централен.

Преди седмица не се намери фирма, която иска да е проектен мениджър на програмата в Северозападна България. Проектният мениджър и фирмата, извършваща енергийното обследване, са задължителни, за да може да стартира програмата.

Така санирането не може да тръгне в редица градове като Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Видин, Русе, Разград, Силистра и др. И за двата търга срокът ще бъде удължен с 30 дни. При липса на интерес вероятно ще се пристъпи към служебно назначаване на изпълнители.

За 7-те региона (шестте региона за развитие на страната и столицата) са предвидени 800 000 лв. без ДДС за енергийно обследване и 3.6 млн. за проектни мениджъри. Парите обаче ще се дават само за свършена работа, т.е. според броя на сградите, които ще пожелаят да бъдат санирани и ще преминат успешно цялата процедура.

Според участници интерес няма, защото оферти трябва да се подават, без да има яснота на колко сгради фирмите ще трябва да направят технически паспорти, каква е приблизителната площ и цена за различните региони.

"Критериите са много неясни. Липсват количествени сметки - има едни пари за цялата страна, но никой не знае как ще се разпределят, затова и нашите предложения са малко "на сляпо", обясни пред представител на обединението на фирмите "А-три-архитектура и изпълнения" и "Строй контрол корект". То кандидатства за Южния централен район. Експертите обясняват, че проблем е и фактът, че старите сгради нямат технически паспорти. А освен тях фирмите ще трябва да оценят характеристиките на сградата - дограма, покрив, изолация, ВиК и топлопреносната мрежа.

Дори и там, където има кандидати, обаче конкуренцията е слаба. На вчерашния търг само за две от позициите се явиха по двама кандидати - за Югозападния и за Южния централен район. В София енергийното обследване най-вероятно ще се прави от единствения кандидат - "Екоинженеринг" ЕООД, а в Северозападния регион - от "Партрейд".

Предстои да се отворят и офертите за последната поръчка преди кандидатстването на собствениците - фирмите, които искат да рекламират санирането. За тази поръчка са предвидени близо 500 000 лв.

ГЕРБ обещава от 2009 г. да преобрази панелните квартали, а енергийната ефективност и в частност санирането са изтъквани от премиера Борисов и президента Плевнелиев като основен приоритет. С обновяването на жилищата беше обвързано даже решението България да се откаже от АЕЦ "Белене".

Премиерът обясни, че след като се санират панелките, ще се харчи по-малко ток и няма да има нужда от нова атомна мощност. Връх в тази кампания бе монологът на премиера Борисов пред министрите, че българите си държат парите в банките, защото ги мързи и защото няма нова мода, в която да си влагат спестяванията като енергийната ефективност.

"Просто енергийно ефективното жилище трябва да стигне до съзнанието на всяка една домакиня. Ако искате - през фризьорски салони, чрез брошури. Там отиват, там говорят, там най-много си приказват. Тогава ще видите, че ще стане и модерно, и комплексите ще придобият друг вид", нареди в началото на февруари Борисов. А регионалният министър Лиляна Павлова обеща да реализира заръката, като пусне брошури навсякъде - болници, общини, детски градини, заведения и др.

Прогноза

Въпреки че няма разбивка по региони, програмата си има разчети за очакваните резултати, включително и колко ще намалеят емисиите на парникови газове (15 kt/средногодишно). Цялата й стойност е 63 млн. лв., от които около 13 млн. са отделени във фонд за заеми и гаранции, който ще се управлява от Корпоративна търговска банка.

МРРБ очаква проектът да облагодетелства 13 500 жители, да обнови 180 сгради, или 6100 жилища в 36 градски центъра. Европарите покриват 50% от стойността на санирането, а другата половина трябва да осигури собственикът на жилището.

Средната сума, която ще се отпуска на апартамент, е около 10 000 лв. Именно тук се очакват и най-големите проблеми - в условия на криза малцина ще могат да заделят достатъчно пари или ще се решат да теглят кредит. Освен това постигането на съгласие на всички от етажната собственост едва ли ще е лесно. В същото време управляващите не спират да повтарят, че през следващия програмен период ще разполагаме с пъти повече евросредства за саниране.