Светът трябва да се готви за нов голям икономически спад през 2012 – 2013 г. Това се твърди в новия доклад на ООН „Ситуацията и перспективите на световната икономика“ - предава кореспондент на РИА Новости.

„Най-голямото предизвикателство се съдържа в продължаващата криза на работните места и свиващите се перспективи за икономически растеж, особено за развиващите се държави“, отбелязва се в доклада.

Според авторите му, безработицата остава висока, в размер на почти 9%, доходите са в застой и заради недостиг на търсене възстановяването на икономиките е спряло.

„Тъй като все повече и повече работници остават без работа за продължителен период, особено млади работници, перспективите на средносрочния растеж също страдат, заради негативното влияние върху опита и квалификацията“.

В прогнозата на ООН е записано, че „икономическите проблеми на САЩ и на Европейския съюз се хранят един от друг“ - което води към нов глобален спад. Ръстът на глобалния БВП през 2012 г. в най-добрия случай ще възлезе на 2.6%, а през 2013 г. на 3.2%.

Темпът на икономическия ръст през 2012 г. в най-лощия сценарий ще се забави с 0.5 процентни пункта, което на практика означава свиване на доходите на човек от населението, предвид демографския ръст. Този сценарий ще дойде, ако не бъдат взети спешни мерки.

Виновен за това е „провалът на политиката, особено в Европа и САЩ, относно кризата на суверенния дълг, работните места и финансовата нестабилност“. Грешните политики хвърлят световната икономика в бездната на нов икономически спад, твърдят авторите на ООН.

Развиващите се страни вече се изправиха на краката си след кризата от 2009 г., но ще бъдат отново ударени – този път по каналите на финансите и търговията.
ООН подготвя ежегоден доклад за ситуацията в световната икономика, с помощта на многобройни експерти от различни агенции – отбелязва РИА.

Справка на новинарските емисии в Google показва, че този доклад, изготвен от икономическия и социален департамент към ООН – DESA – е обнародван на 17 януари. За ЕС той прогнозира 0.7% икономически растеж през 2012 г. и около 10% безработица – без промяна спрямо нивата от 2009 г.

Но ако нещата се развият по лошия сценарий, икономиката на еврозоната може да се свие с 1.5%. За САЩ ако нещата вървят добре се очаква 1.5% икономически ръст – но и 0.8% рецесия, ако тръгнат зле.

Есенцията в доклада на DESA е, че мерките за строги бюджетни икономии в развитите страни са преждевременни и носят риск от нова глобална рецесия. Препоръката на ООН е да се приложат допълнителни икономически стимули, които да доведат до създаване на работни места и инвестиции.

Като цяло западните водещи медии, в частност финансови медии, пренебрегнаха това изследване.