Правителството на САЩ може да отпусне финансова помощ за България от 100 млн. долара за превъоръжаване, пише руското електронно издание lenta.ru.

Точно преди Великден, Министерството на отбраната на България прие Инвестиционен план – програма до 2020 г. В документа се посочва, че за следващите 9 години МО прогнозира капиталови разходи за общо 2 млрд. лв., или около 1.5 млрд. долара.

По информация на руските журналисти, САЩ ще помогне за превъоръжаването на България с около 6.7% от тази сума. Американската финансова помощ ще се концентрира върху модернизация на фрегатите от класа „Дръзки“ с нови ракетни комплекси.

30% по-високи разходи за отбрана догодина

От нашето министерство посочват, че целевите разходи за отбрана в следващите 10 години ще бъдат около 1.5% от БВП годишно. Прогнозите на Министерството на финансите са, че брутният вътрешен продукт на страната ни през 2012 година ще е 80.835 млрд. лв. Следователно, разходите за отбрана през следващата година ще са на ниво 1.212 млрд. лв.

През настоящата 2011 г. в държавния бюджет са одобрени разходи за отбрана в размер на 933 млн. лв. /1.2% от очаквания БВП и 3.5% от нелихвените държавни разходи/. Ако логиката в изчисленията между ведомствата бъде спазена, през следващата година разходите за отбрана на България според правителството ще нараснат с почти 30%.

Като член на НАТО, България е длъжна да харчи за отбрана минимум 2% от БВП. През богатата 2008 г. бяха отделени даже и 2.4% от БВП – но с цел свиване на бюджетния дефицит, разходите за отбрана по време на кризата бяха сериозно орязани.

Защита срещу кибератаки

Приоритетните проекти, за които ще се изхарчат 2 млрд. лв., са общо 13 на брой. Освен изграждане на боен батальон за участие в бойни операции, предвижда се модернизация на фрегати, навигационни системи на бойни кораби, придобиване на наземен терминал по програмата на НАТО, осигуряване на летателна годност на 16-те самолета Миг – 29, логистична поддръжка на вертолетите „Кугър“ и „Пантер“, както и проекти „Кибернетична защита“ - с цел „осигуряване на способности“.

Но е известно, че половината или даже повече от средствата ще отидат за закупуване на нов тип боен самолет, с който България ще преодолее „критичната технологична изостаналост пред съюзниците от НАТО“.

Както посочи министърът на отбраната Аню Ангелов, разход от 1.5% за отбрана е минимумът, за да покрием основните изисквания в рамките на Алианса. Като начало, през 2012 г. ще купим 8 бойни самолета, като Народното събрание ще има крайната дума. Основните кандидати за нов български боен самолет са американският F-16C/D Fighting Falcon, шведският JAS 39C/D Gripen NG и европейският Typhoon.

По информация на Bloomberg, в периода 2003 – 2006 г. България е подписала контракти за доставка на въоръжение на обща стойност 522 млн. евро.