Американските ДЦК поскъпнаха за пръв път от три седмици насам, вследствие на провала в преговорите за вдигането на тавана на дълга в петък. В момента доходността по 2 – годишните бонове е 0.39%, 10 – годишните предлагат 2.96%, а 30 – годишните 4.26% лихва годишно.

След като рейтинговата агенция S&P предупреди, че вижда 50% вероятност за понижаване на кредитния рейтинг на САЩ в следващите 90 дни, а европейските лидери успяха да стигнат до решение за дълговата криза в Гърция, пазарите на дълг се концентрират върху дискусиите на лидерите на Конгреса по избягването на фалита.

САЩ възнамерява да продаде ценни книжа на стойност 99 млрд. долара през следващата седмица.

Моментът е определено негативен за Трежъри боновете, коментира за Bloomberg пазарен играч. Дълбокото разделение между партиите прави споразумението много по-трудно, но пазарът все още се надява да има сделка в последния момент.

В момента германският дълг с падеж след 10 години предлага 2.83% доходност, т.е. с 13 базисни пункта над книжата на САЩ със сходен матуритет. В петък германските ДЦК поскъпнаха с 5 базисни пункта, докато американските ДЦК поевтиняха с 6 б.п. Един процент се равнява на 100 б.п. Цената и доходността на този тип облигации се движат в противоположни посоки.

Не искам да коментирам как ще свърши тази история, посочва Дейвид Биърс, ръководител на отдел в S&P. „Винаги съществува възможността партиите да не се разберат, но да видим какво ще ни донесе уикендът“.

По-рано агенцията предупреди, че дори да се стигне до вдигане тавана на дълга и да се избегне фалита, дългосрочният рейтинг на САЩ може да бъде понижен от сегашните ААА на AA+ с негативна перспектива, ако държавата не намери надеждно решение за дълга си.

Фактор за спада на американските ДЦК е и отслабването на напрежението в Европа, след като лидерите на еврозоната решиха да отпуснат още 159 млрд. евро за Гърция и дадоха компетенции на фонда с 440 млрд. евро да купува дълга на стресираните държави – изграждайки защитна стена около Испания и Италия, в случай на временен фалит за Гърция.

Средната доходност на щатския дълг през последните 3 месеца е 3%, тъй като европейската дългова криза е довела до масово търсене на сигурност. След като рискът от крах на еврозоната е отслабнал, също и продажбата на източника на сигурност, американските ДЦК, е нараснала и цените са паднали, обяснява друг търговец.

Относно конфликта с американския дългов таван, все по-ясно става, че републиканците са против всеки план, който включва вдигане на данъците, т.е. преустановяване на данъчните отстъпки от времето на Буш, за най-богатите. По тази причина беше отхвърлен и планът на „Бандата на шестимата“ - демократи и републиканци от Сената, които предвиждаха свиване на дефицитите с 3.7 трилиона.

В седмицата преди да настъпи денят Х, САЩ ще продаде 35 млрд. дълг с падеж 2 години, още толкова с падеж след 5 години и 29 млрд. долара с падеж след 7 години. Ежедневните аукциони започват на 26 юли.

Според анализаторите на Bloomberg, средната доходност към края на годината по 10 годишните щатски ДЦК ще стигне 3.53%.