Конгресът на САЩ ратифицира споразуменията за свободна търговия с Южна Корея, Колумбия и Панама, предадоха световните агенции. Очаква се бавените дълго време спогодби да увеличат годишния износ на Съединените щати с около 13 милиарда долара и да създадат нови работни места в страната.


Републиканците и демократите и в двете камари на Конгреса подкрепиха споразуменията, които сега трябва да бъдат подписани от президента Барак Обама, за да влязат в сила - процедура, която е формалност. Обама, който изпрати договорите в законодателния орган преди девет дни, приветства тяхното ратифициране като голяма победа за американските работници и бизнес.

 

"Гласуването тази вечер, с двупартийна подкрепа, ще увеличи значително износа (на стоки), които носят гордия етикет "Произведено в Америка", ще подкрепи десетки хиляди добре платени работни места (в САЩ) и ще защити трудовите права, околната среда и интелектуалната собственост", увери той - от четири до пет години след договарянето на спогодбите.


Очаква се договорите да доведат до нарастване на износа от Съединените щати на промишлена и селскостопанска продукция, с постепенното премахване на търговските мита. Те освен това ще отворят нови пазари за американските компании в сектора на услуги, като банковото и застрахователното дело. Привържениците на споразуменията вярват, че те ще защитят десетки хиляди работни места, докато критиците се опасяват от увеличаване на безработицата.


Най-големите придобивки са очаквани от споразумението за свободна търговия с Южна Корея - 13-ата икономика в света (с годишен брутен вътрешен продукт от един трилион долара) и отдавнашен съюзник на Съединените щати в доминираната от Китай Източна Азия. Спогодбата ще затвърди позициите на САЩ в регистриращия бърз икономически растеж Азиатско-тихоокеански регион, смятат анализатори.


Договорът с Южна Корея е най-големият търговски пакт, сключван от Съединените щати след влизането в сила през януари 1994 г. на споразумението за създаване на Северноамериканска асоциация за свободна търговия (НАФТА). Той бе ратифициран от
Конгреса на САЩ в момент, когато южнокорейският президент И Мюн-бак е на официално посещение във Вашингтон. Днес И ще говори на съвместно заседание на Камарата на представителите и Конгреса - рядка чест, оказвана само на близки съюзници на Съединените щати.


В реч пред американска бизнес група, южнокорейският президент определи споразумението за свободна търговия като много важно постижение, което ще създаде работни места и в двете страни.


И трите спогодби бяха договорени още при управлението на предишния президент на САЩ - Джордж Буш син. Републиканецът Буш обаче не успя да убеди контролирания по онова време от демократите Конгрес да ратифицира споразуменията.


Съединените щати имат споразумения за свободна търговия със 17 държави. Възможно е да са необходими няколко месеца, за да бъдат приключени всички формалности и да влязат в сила спогодбите с Южна Корея, Колумбия и Панама. Очаква се южнокорейският парламент да ратифицира договора този месец.

БТА