Темповете на растеж на световната икономика в близките години ще се увеличават бавно, но сигурно, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на доклад на Световната банка (СБ).

Според прогнозите на СБ темповете на растежа трябва да се увеличат от 2,4 процента през 2013 г. до 3,2 процента през 2014 г. Що се отнася до следващите две години, то този показател ще расте постепенно - през 2015 г. той ще е 3,4 процента, а през 2016 г. - 3,5 процента, пише БТА.

В доклада се отбелязва, че икономическият растеж в развиващите се страни ще бъде подкрепен от аналогични показатели в държавите с развити икономики, а също така и от продължаващия значителен растеж в Китай.

Същевременно обаче ситуацията остава уязвима за проблеми, предизвикани от растящи лихвени проценти (по кредитите) и потенциалната неустойчивост в движението на капитал. Това било свързано с решението на Управлението за федерален резерв на САЩ да започне да свива програмата за подпомагане на американската икономика.

По оценки на СБ в развиващите се страни растежът на икономиката като цяло ще достигне 5,3-5,7 процента през следващите три години. "Независимо, че този показател е по-нисък от достигнатия в периода на бума 2003-2007 г., това не е повод за безпокойство", смята банката, защото представлявало охлаждане от неустойчивия растеж.

Прогнозата за еврозоната е да отчете растеж от 1,1 процента за тази година, 1,4 процента през 2015 г. и 1,5 процента през 2016 г., оставяйки зад себе си две години на свиване, отбелязва ДПА.

Прогнозата за БВП на САЩ, който расте в продължение на 10 тримесечия, е да се увеличи до 2,8 процента през 2014 г. - от 1,8 процента през 2013 г. Тази стойност може да достигне 3 процента до 2016 г., посочва СБ.

Що се отнася до развитите страни, то според специалистите от СБ тази година растежът на БВП там ще е 2,2 процента, което е значително повече от миналогодишните 1,3 процента. През следващите две години ще настъпи стабилизация, когато БВП ежегодно ще прибавя по около 2,4 процента.