Vodafone и Verizon са на финалната фаза за споразумение на стойност 130 млрд. долара. Британският телекомуникационен оператор обяви днес, че двете компании водят преговори за въпросната сума, след работна среща в неделя.

От Vodafone искат да продадат своя дял от 45 на сто във Verizon Wireless, като ако се осъществи, сделката ще бъде третата по големина в сегмента на сливанията и придобиванията за всички времена, пише Financial Times.

Според вътрешни източници двете страни са постигнали принципно съгласие. Днес бордът на Verizon ще проведе среща, на която ще се гласува за окончателното одобрение на придобиването.

Банкерите за Verizon - включително JPMorgan , Morgan Stanley , Bank of America Merrill Lynch и Barclays ще финансират придобиването с малко над 60 млрд. долара. Между 20 и 30 млрд. долара ще бъдат набрани от пазара с нова емисия облигации, а за остатъка ще се търсят допълнителни заеми.

Днес акциите на Vodafone поскъпват с 3.71% в Лондон, подкрепени от новината, че сделката с Verizon е във финалната си фаза.

От британската компания все още не са разкрили колко от парите от сделката ще бъдат върнати като дивидент на инвеститорите.