Компанията за геномни лекарства Human Genome Sciences Inc. се съгласи да бъде придобита от британския фармацевтичен гигант Glaxo Smith Kline PLC.

 

GSK ще плати по 14.25 долара за всяка от акциите на HGS. Директорите на двете компании одобриха сделката, която оценява Human Genome Sciences Inc.на 3.6 млрд. долара. С поглъщането Glaxo Smith Kline ще получи пълната собственост върху патентите на лекарствата benlysta, albiglutide и darapladip, от което се очаква да спести от повече 200 млн. долара до края на 2015 г.

 

Сделката беше обект на продължителни преговори, като двете фирми, които отдавна си сътрудничат, накрая се споразумяха за цена с 400 млн. долара по-висока от предложената от GSK през април.

 

Повечето фармацевтични компании изоставиха геномиката твърде скоро. Изследванията на човешките гени се оказаха твърде скъпи от търговска гледна точка, тъй като за да могат разработките да послужат за създаването и продажбата на медицински продукти са необходим тестове с хиляди пациенти. Много по-евтино е да се използват продукти разработени на базата на животински гени.

 

На пазара на геномни продукти действат само няколко компании, които продават данните от генетичните си изследвания за стотици милиони долари всяка година. Такива са Incyte, Millennium и Curagen. Но по-голямата част от проучванията им стигат до задънена улица, просто защото голяма част от човешкия геном е безполезна от гледна точка на фармацевтиката.

 

На този фон сътрудничеството между GSK и HGS, се откроява, защото доведе до разработката на няколко лекарствени продукта. Сред тях са benlysta първото лекарство за лупус и darapladib, които атакува ензима Lp-PLA2, ускоряващ процеса на атеросклерозата и причиняващ образуването на холестеролните плаки, които запушват артериите и водят до инфаркти и инсулти.

 

Досега търговските резултати от геномиката обаче са разочароващи за фармацевтичните компании. Окачваше се продажбите на Benlysta да достигнат 2 млрд. долара на година. Вместо това обемът им е около 52 милиона долара.

 

При darapladib изследванията продължават, като в момента се провеждат две проучвания съответно с 13 000 пациенти и с 16 000 пациенти. Оказва се, че лекарството има неприятен страничен ефект, който не е бил забелязан при тестовете върху прасета. То води до поява на силно отблъскваща миризма на изпражненията и урината на някои пациенти.

 

Ако обаче лекарството стигне до фаза продажби, това ще е огромен успех за GSK. Сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смъртността в развитите страни. А darapladib е своеобразна ваксина срещу инфаркти и инсулти.