В сряда на борсата преобладаваха позитивните настроения, което доведе до покачване на три от индексите. Само равнопретегленият не успя да завърши деня над чертата, като оборотът за деня бе относително висок.

 

Денят не мина без новини. Една от тях е, че българската фондова борса бе представена на финансовото изложение The Trading Show Chicago. Участие във форума е влез изпълнителният директор на дружеството Иван Такев, който се е представил като панелист в дискусия за глобалните перспективи пред технологиите, нови инструменти и партньорства.

 

SOFIX се покачи с 0.94% до 443.29 пункта.

BG40 напредна с 1.13% до 157.42 пункта.

BGREIT добави 0.17% до 89.34 пункта.

BGTR30 спадна с 0.26% до 310.81 пункта.

 

Оборотът от търговията надхвърли 1 млн. лв. на регулиран пазар. Още толкова формираха договорените сделки, основно с книжа на Еврохолд България АД.

 

Добивното дружество Каолин АД днес бе обект на оборотна търговия. По позицията му се продадоха 88 143 акции, като цената им бе твърда, 4.154 лв. средно за лот.

 

Димитровградският торов гигант Неохим АД също бе обект на по-активна търговия. Сделките за 3 192 ценни книги доведоха до понижение в капитализацията на дружеството с 3.57% до 2.70 лв. средно за лот.

 

Поскъпване с 10.06% при акциите на Енерго-Про мрежи АД. По позицията на дружеството имаше сделки за 88 хил. лв., а средната цена на сделките бе 32.100 лв. за лот.

 

Днес другото публично дружество от групата на Енерго-Про - Енерго-Про Продажби АД съобщи на вниманието на инвеститорите, че Комисията за финансов надзор му е наложила принудителна административна мярка, с която му се забранява да подложи на гласуване предложение за овластяване на Управителния съвет за сключване на овърдрафт кредит със заинтересовани лица. Общото събрание на акционерите на дружеството е насрочено за 27 юни, като независимо, дали постановлението на КФН е обжалвано, то подлежи на незабавно изпълнение.

 

С по-рязко поскъпване от 10.36% се откроиха и акциите на Проучване и добив на нефт и газ АД. При търговия за 38 хил. лв., акциите му стигнаха до 5.927 лв. средно за лот.

 

В сегмента на дружествата със специална инвестиционна цел по-рязко изменение в цената имаше при Фонд Имоти АДСИЦ. Разпродажбата на 89 200 акции доведе до понижение от 15% до 0.068 лв. средно за лот.

 

Акция на деня

 

Още от вчера се забеляза голям интерес към акциите на Монбат АД. След високия оборот, който реализира позицията на дружеството вчера, и днес се изляха 128 хил. лв. Покупко-продажбата на 18 400 книжа доведе до покачване в цената на акциите с 4.45% до 6.998 лв. средно за лот.

 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!