Актуализацията на Бюджет 2013 е едно признание за предвиждане на предсрочни избори, заяви председателят на СДС Божидар Лукарски. Той прогнозира, че вероятно вотът ще бъде заедно с изборите за евродепутати догодина, предаде БТА.

Според сините тази актуализация е несвоевременна към настоящия момент, защото предстоят активните месеци в бизнеса и икономиката, когато ще се генерират приходи. Дори да се налага актуализация, тя може да бъде предвидена за септември, октомври или ноември, но не сега, категоричен беше Лукарски. Според него целта е да има финансови инструменти, които да изиграят популистка роля и да бъдат раздавани, за да се подготвят управляващите за предсрочен вот.

От СДС попитаха задочно премиера Пламен Орешарски защо, след като сега твърди, че приходната част на бюджета е била надценена, миналата година по време на обсъждането на бюджета е изказал мнение, че приходната част е подценена. Освен това не става ясно тези близо 1 милиард лева външен заем за какво точно са предвидени, коментира Лукарски.

Той отбеляза, че има непоследователност в политиката на правителството и на подкрепящото го мнозинство, защото се заявява, че събираемостта на акцизи и други държавни вземания не е в достатъчна степен, а в същото време в рамките на предизборната кампания е поет ангажимент за подобряване на събираемостта чрез борба с контрабандата.В момента виждаме, че не се провежда обещаваната борба с контрабандата, а се пристъпва към по-лесния инструмент, посочи лидерът на СДС.

Той няма обяснение и защо една част от парите, предвидени в актуализацията, са за финансова инжекция в БЕХ, структура, която по думите му на практика е фалирала и има препоръки от ЕС, че следва да бъде закрита. Остава въпросът защо правителството иска да я реанимира, коментира Лукарски.