Съюзът на демократичните сили няма да бъде поканен на преговорите за обединена десница заради връзките на ръководството с ГЕРБ, стана ясно на брифинг, даден от новия председател на ДСБ Радан Кънев. Той обясни, че причина за това е силната обвързаност между политическия елит на СДС и този на ГЕРБ.

ГЕРБ също няма място в реформаторската партия, която десните ще се опитат да създадат. В нея обаче биха могли да влязат Движение България на гражданите, Синьо единство, партията на Зелените.

Пред Дарик радио Кънев обясни защо ГЕРБ нямат място в новото обединение: „Но не и ГЕРБ. Не го казва с враждебност. Хората, които представляваме, на които търсим доверието, много ясно са показали, че за тях ГЕРБ не е алтернатива. ГЕРБ бяха силни на тези избори, те ги спечелиха. Те общуват добре с избирателите си. Мобилизират ги, само че стотици хиляди българи гласуваха или за партии, които рискуваха да не прескочат бариерата, или разочаровани от това, че ние сме малки и разединени останаха вкъщи. Ако харесваха ГЕРБ, вратата беше отворена. Щом не са минали през нея, как да мина аз през тази врата, това би било предателство".

Кънев обясни, че реформаторският блок трябва да има ясна и силна кауза, която в момента е на улицата. Това е отделянето на държавата от мафията. Трябва да има собствена програма, актуална за настоящия момент. Трябва да изгради собствено ръководство и лидерство, собствен стил и да привлече много хора, които да поемат тежестта да се занимават с политика без да са членове на отделните партии. Това е голямото надграждане. Граждани, които да се превърнат в политици, без да членуват в отделни партии. Да се превърне в обединението на всички реформатори в България.