СДС настоява Сребърният фонд да се управлява от БНБ, а средствата в него да не се пипат, съобщи лидерът на партията Мартин Димитров след редовното заседание на ръководството на сините.

„Финансовият министър Симеон Дянков е на път да изхарчи и последните сигурни пари в държавата с предложението Сребърният фонд да покрие голяма част от дефицита от 3 млрд. лв., който се очертава. Защо 3 млрд. лв? 2 млрд. лв. по външния дълг и 1 млрд. лв. по бюджетния дефицит", каза Мартин Димитров.

По думите му с тези действия правителството рискува убедително да докаже на банките и инвеститорите, че в България няма вече свободни пари. Според него това би влошило сериозно условията за вътрешно и външно финансиране, ще скочат лихвите, „малкото инвеститори ще намалят и ще се изгуби и последната илюзия за икономически растеж в България".

Сините вече са изпратили писма до БНБ и КФН с искане за тяхна публична позиция по тази тема, защото вече има законопроект на Министерството на финансите, изтъкна лидерът на партията.

„Това е едно необмислено решение да се посегне директно на парите на българските пенсионери, защото именно това е Сребърният фонд – фонд за подкрепа на пенсионната система. Това е единственият резерв, който може да покрие плащането на пенсиите при задълбочаване на кризата, други резерви няма. Тази ликвидна криза, която се очертава, ще доведе неминуемо до по-високи лихви, отлив на инвеститори и нисък растеж. Ако пък посегнат на депозитите, това ще бъде вече самоубийство за правителството и много тежък удар върху българската държава. Дано да не го направят при никаква ситуация", коментира Димитров.

Той допълни, че в ГЕРБ се обсъжда и друга идея, която е изключително грешна, а именно – всяка получавана лихва от хората да бъде облагана.