СДС иска веднага да бъде намален акциза върху цигарите до минималните ставки за ЕС. Сините ще променят европейската политика в акцизното облагане с настояването всяка страна-членка сама да определя ставките си, стана ясно от думите на лидера на партията Мартин Димитров.

„Едното е намаляване на акциза на цигарите доколкото позволяват минималните европейски прагове и то веднага и ние ще го предложим със законопроект. Второто нещо, което е важна патриотична теза. Ще поискаме България да направи коалиция заедно с останалите страни от Централна и Източна Европа за това всяка страна в Европейския съюз сама да определя своето акцизно облагане. В противен случай Европейският съюз ще изостава по този въпрос от останалия цивилизован свят. Кутия цигари в Македония струва между 1,60 лв.и 2,50 лв. В България струва 5-6 лв. Докато продължават нещата по този начин ще има контрабанда и ще има много сериозни проблеми за всички нас“, според Димитров.

Сега изходът е намаляване на акциза и нова политика в ЕС, смята той. „Като говорим за нова политика, имаме и друго конкретно предложение: ако европейските страни не са склонни всяка страна сама да определя своето акцизно облагане, акцизът да зависи от средната работна заплата в дадена страна, което означава, че в България ще бъде пет пъти по-нисък, отколкото в Германия, защото и средната работна заплата в България е пет пъти по-ниска от тази в Германия. Тогава няма да има такава контрабанда и забележете, няма да има такива стимули за незаконен внос в България и търговия с цигари и други акцизни стоки.“