СДС поиска оставката на земеделския министър Мирослав Найденов, заради това, че кадри на тройната коалиция продължават да управляват Държавен фонд „Земеделие”. Според сините това е резултат от сделка между ГЕРБ и ДПС.

От партията твърдят, че ОЛАФ проверява фонда за допуснати конфликти на интереси. Управлението му се връща в ръцете на ДПС, а това са хората, заради които бяха спрени парите от еврофондовете за страната ни, посочи Румен Христов от ръководството на партията. Притесняваме се да не се стигне до ново спиране на тези средства заради нерегламентираното им използване, добави той и припомни, че усвояването им е ниско – между 1 и 10 на сто по Програмата за развитие на селските райони, а служителите във фонда продължавали да вземат по две заплати, което било недопустимо. Ако ГЕРБ бяха казали отначало, че ДПС ще управлява ДФ „Земеделие”, те нямаше да получат такава подкрепа на изборите, категоричен беше синият лидер Мартин Димитров.

Той припомни, че позицията на Синята коалиция срещу бюджетите на НОИ и здравната каса и гласуване „въздържал  се”  на републиканския бюджет е високо вдигнат жълт картон към управляващите. На въпрос дали положителното отношение на премиера към спорната личност на Тодор Живков е достатъчно основание за червен картон към ГЕРБ, Мартин Димитров отговори: „Съжалявам, че българският премиер не сподели всички тези прозрения преди изборите и тогава нямаше да изпадне в ситуацията да управлява България”.