Погрешна в морално отношение“ нарече селскостопанската политика на Европейския съюз министърът на околната среда на Великобритания Каролайн Спелман. Според нея, чрез отпусканите щедри субсидии за фермерите, вносни мита и експортни субсидии, ЕС пречи на развитието на селското стопанство в развиващите се страни.

CAP /Общата селскостопанска политика/ изкривява търговията, поддържайки високи цени в ЕС. Създаваните пазарни излишъци се изчистват, като вносът се осуетява посредством високи мита, а износът се насърчава посредством субсидии – е становището на Спелман, което тя ще разясни днес на селскостопанска конференция в Оксфорд.

ЕС трябва да намали директните плащания към фермерите, като благодарение на поскъпването на храните в световен мащаб вече трябва да се планира краят на всички подобни субсидии. Плащания от държавата към фермерите може да продължи да има, но за опазване на околната среда.

Разходът за CAP е най-голямото перо в бюджета на ЕС с разпределени през 2009 г. 56.7 млрд. евро. Настоящите механизми изтичат през 2013 г. и в момента тече дискусия в каква посока да се насочи европейската селскостопанска политика, уточнява Bloomberg.

Спелман твърди, че страната й ще работи в рамките на Г20 за забрана на забраните за износ на селскостопанска продукция, както Русия направи през август: заради по-малката от очакваното реколта зърнени храни Москва забрани износа на пшеница. Министърът също така посочва:

„Глобалното търсене на храни нараства и международният пазар на храни се отваря, това увеличава риска от протекционизъм. Искам да работим с Франция за край на експортните забрани, една от най-рестриктивните практики на световния пазар“. Франция през тази година е председател на Г20.