Международната агенция Fitch повиши с една степен кредитния рейтинг на Гърция. Очаква се преди края на седмицата Европейския съюз да преведе първия транш от третата спасителна програма за страната.

Оценката за гръцкия дълг се покачва от от "CC" на "CCC", като според Fitch страната остава близо до фалита, но има по-малка вероятност гръцкото правителство да изпадне в неплатежоспособност.

Според рейтинговата агенция спасителната програма предполага евентуалното завръщане на Гърция на дълговите пазари, но рисковите остават високи и ще мине известно време преди доверието между Атина и кредиторите да се възстанови.

Всъщност членството на Гърция в еврозоната остава под въпрос, като рискът от излизане на страната от валутния съюз остава голям. В същото време политическата ситуация в Атина е непредвидима, считат анализаторите на рейтинговата агенция.

Междувременно днес се очаква Бундестагът да гласува с голямо мнозинство в подкрепа на третия спасителен план за Гърция.

Но значителен брой съпартийци на канцлера Ангела Меркел може да гласуват против спасителния пакет на стойност 85.5 милиарда евро, с което ще отправят предупреждение към правителството, че това е последният шанс за оставане на Гърция е еврозоната.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле започна дебата преди гласуването като заяви, че ще бъде безотговорно да не се одобри третият спасителен пакет за Гърция.

"Няма гаранции, че всичко това ще проработи и винаги ще има съмнения", каза той. "Но като се има предвид, че гръцкият парламент вече одобри повечето от мерките, би било безотговорно да не се възползваме от този шанс за ново начало в Гърция".