Главният изпълнителен директор на втората по големина банка по активи в Австрия, Raiffeisen Bank International върна 2 млн. евро от заплатата си за 2012 г., казвайки, че възнагражденията на изпълнителните ръководни кадри понякога могат да се окажат твърде високи".

 

В електронно писмо до персонала, Херберт Степич обясни, че е платил сумата - около две пети от 4.9-те милиона евро, които е получил - тъй като размерът на възнаграждението "нито е в съгласие със собствената му самооценка, нито с основните ценности на банкова група Raiffeisen", съобщава Financial Times.

 

Той добави, че счита това си решение като "личен принос към строгите мерки за ограничаване на разходите в нашата компания, които трябва да гарантират, че RBI ще продължи да се развива успешно над средното ниво в тези трудни времена".

 

Заплащането на топ банкерите стана все по-обсъждана тема в Европа през последните години.


През февруари ЕС се съгласи да ограничи бонусите на банкерите до два пъти годишната им заплата, в отговор на обществения гняв срещу хората от сектора, където започна финансовата криза.

 

Raiffeisen премина през кризата по-добре от много конкурентни кредитни институции, въпреки че австрийското правителство взе дял в банката, както и в други, през 2009 г.

 

Заемодателят реализира печалба всяка година откакто стана публична компания през 2005 г. За 2012 г. нетният приход на Raiffeisen обаче се понижи с 25%, до 725 млн. евро.

 

Степич пише: "определихме частичното връщане на средствата като подходяща реакция на тази ситуация, въпреки че цялостното ми възнаграждение е значително под средната сума от 6.5 млн. евро, изплатена на изпълнителните директори на дружествата, включени в индекса Euro Stoxx 50".