Председателят на Националния статистически институт Мариана Коцева депозира оставката си при премиера Бойко Борисов. Така Коцева поема отговорността за създалото се напрежение по време на пробното преброяване на населението чрез интернет във връзка с неточни формулировки за етническия произход на гражданите.

Все още не е ясно дали премиерът Бойко Борисов ще приеме тази оставка. Самата Мариана Коцева обясни, че поема отговорността за дискредитирането на българските граждани чрез изброените възможности за определяне на техния етнически произход. Коцева поясни, че в интернет формата на преброителната карта в графата за определяне на етнос са били изброени всички възможни отговори, посочени от гражданите по време на предишното национално преброяване и на практика Националният статистически институт не е определял конкретните отговори, тъй като няма тази компетентност.

Въпреки това Марияна Коцева подава оставка, за да продължи процесът по подготовка на същинското преброяване в спокойни условия.

По думите й анкетна карта в интернет е IT решение, подготвено от консорциума, спечелил обществената поръчка за интернет преброяването, но то било съгласувано и със специалисти. То било направено под формата на падащо меню, което вместо стандартните четири варианта за произход - български, турски, ромски и друг, свободно посочен вариант, са били изредени всички възможности, отбелязани при предишното преброяване.

Четирите варианта ще присъстват в преброяването на място, което започна от вчера в три области у нас. Коцева беше категорична, че интернет преброяването не е провал.

Предишният случай, в който се създаде напрежение около ръководството на НСИ беше през юни във връзка с данните, които България подава на Европейската комисия за размера на дефицита.

В Националния статистически институт няма никакви притеснения за предоставените на Евростат данни за дълга и дефицита на България. Това заяви тогава в интервю за Дарик председателят на НСИ доц. Мариана Коцева. Повод за коментара й стана изказването на лидера на ДСБ Иван Костов, който заяви, че ръководството на Националния статистически институт трябва да бъде освободено, ако се докажат съмненията за предоставените на Брюксел данни за икономическата статистика на България. Вчера еврокомисарят Оли Рен изрази безпокойство от данните, давани от страната ни и съобщи, че скоро у нас ще бъде изпратена съвместна мисия на Еврокомисията и Евростат. Според председателят на НСИ трябвало да се направи разлика между отговорностите, които има статистика и тези на финансовото министерство.

* Допълнена информация!