Без изненади в класацията на милиардерите, подреждана от списание Форбс. Реномираното издание публикува списъка днес, като за поредна година той е оглавяван от мексиканския милиардер Карсол Слим. Заедно със семейството си той притежава богатство в размер на $ 73 млрд. Бизнесът му е свързан с телекомуникациите и медиите.

 

На второ място в класацията е технологичният гуру и собственик на Майкрософт Бил Гейтс, чието благосъстояние се оценява на $ 67 млрд.

 

Трети в класацията е испанецът Амансио Ортега, който е собственик на модната марка облекла Зара. Неговите авоари се изчисляват на $ 57 млрд.

 

За пръв път от 13 години насам любимецът на инвеститорите по цял свят, Уорън Бъфет, не е в челната тройка на милиардерите. Той изостава на четвърта позиция с богатство от $ 53.5 млрд.

 

След него се класира собственикът на технологичната компания Оракъл Лари Елисън, който притежава $ 43 млрд.

 

От списание Форбс, което ежегодно подрежда тази класация, коментират, че основна причина за разместванията на позициите са динамиките в цената на активите, наблюдавани на пазарите през последната година. Освен това съотношението на милиардери, чието благосъстояние се е подобрило, спрямо богаташите, чиито авоари са се свили през изминалата година, е 4 към 1, което потвърждава тезата, че богатите стават все по-богати.