Енергийният бум в САЩ ще продължи още поне 30 години. Според WSJ през този период добивът на природен газ в страната ще расте.

Изданието се позовава на доклад, изготвен от университета в Тексас, за находищата на "синьо гориво" на територията на щата.

Експертите са проучили състоянието на 15 000 реални кладенеца. Това е едно от първите изследвания от подобен тип за шистовата революция в САЩ.

Според доклада, шистовите находища ще станат източник за растежа на добива на газ на умерена цена до 2040 г., а след това темповете на увеличаване на добива ще започнат бавно да се забавят.

В САЩ има достатъчно "синьо гориво", което може да се добие с печалба при цена от 144 долара за 1000 куб. м. Сега цената на газа е около 123 долара за 1000 куб.м.

Експертите очакват лек спад на добива в близките месеци, което ще подкрепи повишение на цената От природен газ в момента се произвеждат 30% от тока в Америка.

"Очакваме много, много десетилетия на растеж", коментира Скот Тинкър, ръководител на групата изследователи от университета на Тексас.