Глобалните запаси от шистов газ са достатъчно големи, за да покрият нуждите на света за повече от 10 години, съобщава Financial Times, цитирайки доклад на американското министерство на енергетиката.

 

Според направената оценка, която е първата даваща данни в световен мащаб, "технически възстановимите" шистови петролни ресурси възлизат на 345 млрд. барела в 42 страни, или 10 на сто от нефтените резерви в глобален мащаб.

 

В проучването, оценката за запасите в САЩ е повишена от 32 млрд. барела до 58 милиарда барела нефтен еквивалент.

 

Засега само в САЩ и Канада се добиват нефт и шистов газ в търговски количества, съобщава министерството.

 

В доклада се посочва, че запасите от шистов газ са довели до увеличаване на оценката за глобалните резерви от синьото гориво с 47%, до 647.94 трлн. куб. м.

 

Въпросът е доколко другите странни могат и искат да се възползват от наличните ресурси. Добивът в САЩ и Канада вече ограничава ръста на цените на газа и петрола. Вносът на нефт за американския пазар е на 16-годишно дъно, което преконфигурира картата на световната търговията с петрол.

 

Търсенето на петрол в света е около 90 млн. барела на ден, което предполага, че шистовите запаси ще стигнат за 10.5 години потребление.

 

САЩ и Канада имат предимства пред останалите държави, включително по-слабата гъстота на населението, в сравнение с Европа и големите вътрешни мрежи от газопроводи. И двете страни имат достатъчно водни ресурси и специализирани сондажни платформи за фракинг, технология, при която се изпомпват огромни количества течност и пясък в пробити с взривове, подземни кухини за извличане на шистовите ресурси.