Въпросът за евентуалното излизане на Гърция от Еврозоната могат да решат единствено самите гърци, заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле.

"Това е суверенно право на гръцкия народ - да реши дали страната да излезе от еврозоната", каза Шойбле в интервю за немския тв канал ZDF по повод на предстоящото гласуване в Бундестага на третия спасителен пакет за Гърция.

"Правителството на Ципрас заяви, че страната е готова да остане в еврозоната, дори ако не понесе бремето на реформите. Но подобно разбиране е погрешно. Ако искаш да останеш член на еврозоната, трябва да предприемеш някакви действия. Да, това ще е тежко за гърците, но се явява необходимост", категоричен е Шойбле.

В край на миналата седмица финансовите министри на страните от валутния съюз одобриха третата спасителна програма за Гърция на стойност 85.5 млрд. евро. Страната ще получи средствата на траншове през следващите 3 години, а ще ги изплаща на европейските си кредитори в продължение на 32.5 години.

Шойбле посочи при какви условия Международния валутен фонд ще се включи в спасяването на Гърция.

"Ако реформите се осъществяват и ако финансово-икономическите показатели към края на септември са добри, МВФ ще участва. От Фонда обаче продължават да настояват за преструктуриране на гръцкия дълг".

Според финансовия министър на Германия последното изискване на МВФ е неприемливо и няма как да бъде осъществено.