За една година цената на захарта се е увеличила със 100 процента. Крайната цена на сладкарските изделия обаче не се е повишила с такъв процент, въпреки увеличаването и на почти всички останали разходи, свързани с производството. Това заяви Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България в съвместния сутрешен блок на Дарик и БНТ „Денят започва с Витамин".

С 85 процента са се покачили енергийните разходи, с 35 процента средно са се повишили разходите за фонд работна заплата, каза Кукушева. Тя не пожела да посочи точно с колко са се увеличили харчовете за гориво и транспорт, но по думите й не е по-малко от 60 процента. „Всичко това води до свиване на производството и заплахата за действителен фалит. Защото в същото време на българския пазар, в големите търговски вериги особено - посочвам тях, защото са най-оборотните търговски обекти - присъства огромно количество продукция, произведена в Европа, но предимно с подсладители", каза Кукушева, като допълни, че за тях българският потребител не е информиран и по думите й „за него „Е"-то не значи нищо".

Тя призова потребителските организации, медиите и браншовите организации да започнат съвместна кампания, която да разясни вредата и ползата от заместителите: „Нека да обясним на потребителите защо, как и до колко трябва да ползват заместители на основни суровини".

Потребителите преди всичко вече трябва да са наясно, че истинската суровина има защитена цена, каза още Мариана Кукушева. Тя коментира прогнозите, че на фона на световната икономическа криза ще има драстично поскъпване на шоколада и на останалите продукти, при чието производство се използва какао. Все по-често се използват химически заместители. Те са безопасни, но това не означава, че са здравословни, коментира още Кукушева и препоръча на потребителите да не избират даден хранителен продукт само по цената.

Тя призна, че прогнозата е в бъдеще шоколадът да стане по-скъп от хайвера. Кукушева допълни, че се очаква и изработването на регламент за това шоколадът, който не е истински, а се прави от заместители, да не се нарича шоколад, в което по думите й няма нищо лошо. Ползването на истински хранителни продукти е най-доброто нещо, категорична е председателката на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.