Шоков ръст на емисиите парникови газове е реализиран през миналата година в глобален мащаб. Най-голямата рецесия в историята е допринесла почти минимално за намаляването на замърсяването на атмосферата с въглероден диоксид, което прави утопични опитите на международната общественост да повлияе на глобалното затопляне.

Данните са от докладите, постъпили в Международната Агенция по енергетика и още не са официално публикувани.

През миналата година са изхвърлени 30.6 гигатона CO2. Най-голям дял в замърсяването имат процесите, свързани с изгаряне на изкопаеми горива. При тях нарастването е с 1.6 Gt. спрямо 2009 година.

За да избегне пагубните последици от промените в климата, експертите са изчислили, че светът трябва да изхвърля максимум 32 Gt емисии на парникови газове. През 2008 и 2009 година емисиите бяха намалели от 29.3 Gt. на 29 Gt.

Ако обаче и през настоящата 2011 година количествата емитирани газове бъдат равни на тези от 2010 година, то опита за забавяне на темпа в глобалното затопляне с 2 градуса по Целзий е напълно обречен на неуспех.

Според наблюденията на Международната агенция по енергетика старите въглищни централи ще продължат да се експлоатират, тъй като много от започнатото строителство на нови централи още не е завършено. Към момента ТЕЦ-овете допринасят с 11.2 Gt. към общия обем на емисиите CO2 в енергетиката, които са 13.7 Gt.

Дори и на хората да не им харесва, ядрената енергетика остава единствената технология, която може да помогне в борбата с въглеродния дикосид, коментира Фатих Бирол, главен икономист в агенцията. Guardian