В щата Юта беше приет закон, според който златните и сребърните монети, емитирани от американския монетен двор, могат да се приемат като разплащателно средство не според техния номинал, а според реалната пазарна стойност на съдържащия се в тях метал.

Златните и сребърните монети, които са секат в САЩ, са т.нар. American Gold Eagle с тегло от 0.1 до 1 унция злато и номинал от 5 до 50 долара, и American Silver Eagle с тегло 1 унция сребро и номинал 1 долар.

Според новия щатски закон, приет под натиска на Чаената партия, монета с тегло 1 унция злато би следвало да има покупателна стойност не 50 долара, а поне 1500 долара, а 1 унция сребро 38 долара.

Експерти отбелязват пред New York Times, че законът е странен и носи по-скоро символичен характер, тъй като не задължава плащането за стоки и услуги в магазините да става задължително със злато и сребро.

Но така или иначе за пръв път от 40 години насам златото и среброто са признати като парични средства в САЩ, пък макар и засега само на територията на един щат.

След като са парични средства, златните и сребърните монети вече не са обект на щатското данъчно облагане, например с данък върху капиталовите печалби. Но федералните данъци, разбира се, си остават.

Привържениците на популистката Чаена партия считат, че настоящата финансова политика на правителството във Вашингтон неизбежно ще доведе до крах на долара. Те твърдят, че за да се предотврати кризата е нужно да се върнем към златен и сребърен стандарт. Тези хора очакват, че в скоро време във всеки магазин в щата Юта ще се появят везни за теглене на монети.

Нещо повече, според тях е възможно в скоро време щатът да започне да емитира собствени монети, а след това ще назначи и собствена въоръжена охрана, която ще се грижи за охраната на златния запас. „Щом федералното правителство не иска да направи това, ние в щата Юта сме готови да създадем собствена парично – кредитна система, за да оцелеем в случай на крах на долара“, казва техният лидер.

Аналогични закони се обмислят в щатите Минесота, Айдахо и Джорджия. На 16 май държавният дълг на САЩ достигна установения със закон лимит от 14.3 трилиона долара. С процедурни инструменти беше взета отсрочка до 2 август за вземане на решение какво да се прави оттук нататък. Според правителството на Обама, ако Конгресът откаже да вдигне тавана на дълга, страната ще изпадне в дълбока рецесия.