Министерството на труда е на път да завърши няколкогодишните си усилия да изгради система за прогноза от какви кадри ще има нужда бизнесът в бъдеще. 

В нея ще се събират данни от Агенцията за инвестициите, работодателските организации и фирмите за това служители с каква квалификация ще им трябват в краткосрочен и средносрочен план.

Социалният министър и вицепремиер на служебния кабинет Деяна Костадинова обясни, че вече е създадено звеното, в което ще бъдат “назначени учени, които ще анализират данните”. 

“Допълнително разработихме механизъм как информацията от системата ще се използва при планирането на държавната политика. Например, когато министерството на образованието определя приема във висшите училища, ще съобразява решението си с прогнозата какви кадри ще се търсят на пазара на труда през следващите години”, обясни Костадинова. 

Вчера вицепремиерът отчете дейността си заедно с ресорните си министри.

Костадинова добави, че подготовката на достатъчно квалифицирани кадри в определени сектори не се случва за 1-2 години. Най-често за това били необходими от 5 до 10 години.

Социалният министър увери, че техническият проблем при обмена на данни между министерствата на образованието и на труда за отпадащите и завършващите ученици е изчистен. Информация ще бъде подадена в края на учебната година, каза просветният министър Николай Милошев.

Костадинова отчете, че през мандата на служебния кабинет близо 60 000 души са получили еднократно социални помощи. С допълнителните 30,6 млн. лв. за заетост вече са наети около 9500 души. 

Очаква се броят им да стигне почти 16 000. До 27 май са подадени 19 проекта за нови кухни за бедни, каза Костадинова.