Реколтата от пшеница ще е високо, на равнището на 1989 г., съобщи в Лозница селекционерът от Добруджански земеделски институт проф. Николай Ценов. По думите му качеството на зърното ще е по-добро от предишната година, а добивът ще е 4 500 000 – 4 700 000 тона, толкова е бил и в последната година преди промените. За зърнения баланс на страната са нужни около 2 милиона тона пшеница, останалото е за износ – обясни още Цонев.

Като износител на зърно България стои добре на пазара, годишно се търгува със 135 милиона тона жито, 1,5% от пазара е от нашата страна. Не се знае какво ще е тази година положението, тъй като в някои от европейските страни реколтата вероятно ще е пострадала от наводненията. За пръв път обаче се очаква Турция да се появи на международния пазар. В южната ни съседка от няколко години сеят селектирани от български институти семена – каза Ценов.

Увеличението на добивите в България той обясни с доброто съчетание на три фактора: сезона, торенето и сортовата селекция. Оптимизирането на подхранването на посевите дава резултати, категоричен бе той. Според него валежите у нас не са увредили реколтата засега, има райони, където изобщо не е валяло.

Проф. Ценов бе гост на Ден на пшеницата, организиран от разградския земеделец Стефан Пенев. Той обработва близо 17 000 дка в Лудогорието, на опитното си поле показа 52 сорта пшеница, 17 сорта ечемик и за пръв път 2 сорта лимец. Сред селектираните има и няколко съвсем нови сортове българска пшеница – Божана, Стояна, Кина, Рада и Горица.

Проф. Ценов коментира, че е сформиран Световен консорциум за повишаване на продуктивността на пшеницата. Целта на експертите е увеличаване на добивите с 15-20% в следващите години, тъй като населението на планетата се увеличава, съответно нарастват и нуждите за изхранването му.