SOFIX загуби 15% от началото на годината и перспективата до края ѝ е все така негативна.

Българската фондова борса продължава с негативното си представяне от началото на годината. Изминалият месец септември стана вторият пореден, в който основният борсов измерител SOFIX спадна, пише "Капитал Daily".

Бенчмаркът изгуби 3.7% и понижението му през третото тримесечие достигна 8.9%, което го изпрати на двугодишно дъно. От началото на годината пък индексът спада с 15%. Настоящият песимизъм на пазара обаче не кореспондира с това, което наблюдавахме в края на 2014 г. SOFIX приключи миналата година с покачване от 6.2%.

Това накара анкетираните тогава пазарни участници в редовното допитване на "Капитал" да прогнозират ръст от 10% през тази година. Освен че е на 2-годинишно дъно, SOFIX е и много далеч от нивата преди кризата, когато гонеше 2000 пункта.

"Видяхме няколко нелоши месеца на българската борса в началото на годината. До март пазарът беше в сравнително стабилно състояние. След това обаче нещо се пречупи", посочи пред "Капитал Daily" портфолио мениджърът в управляващото дружество "Юг маркет фонд мениджмънт" Гено Тонев. По думите му след първото тримесечие едната половина от пазара е започнала да поема бавно надолу, докато останалата е продължила да се радва на силен интерес и доста високи цени при някои акции. "След това обаче тежестта на липсата на ликвидност на нашата борса си каза своето и всички позиции поеха дружно надолу", коментира Тонев.

Разбивката по компании показва ясно негативната тенденция на капиталовия пазар в страната. От 15-те дружества в състава на SOFIX едва две излизат на плюс от началото на 2015 г. - "Холдинг Варна" и "Неохим" (виж таблицата). Най-значително отстъпление пък се наблюдава при най-голямата компания по пазарна капитализация "Софарма". Доказателства за отслабващия интерес към българската борса са оборотът и общият брой сделки на пазара. От началото на 2015 г. обемът на търговията с акциите на всички публични компании на БФБ - София, е 220.8 млн. лв., а броят сделки - 47 117. Година по-рано цифрите бяха повече от два пъти по-високи. Оборотът за деветмесечието през 2014 г. беше 509.6 млн. лв., а сделките - 99 189.

"Не виждам причина или повод за по-добър край на годината за БФБ. Твърде възможно е да видим дори по-ниски нива на индексите в последното тримесечие. Вероятно ще станем свидетели и на изкупуване на няколко позиции през декември, което е традиционно за нашия пазар. Като цяло не очаквам разширяване на това понижение от началото на годината в размер на 15-16%, което имаме в момента", отбеляза портфолио мениджърът в "Юг маркет фонд мениджмънт".

Макар и нагласите на пазара да са силно негативни от началото на годината, инвеститорите на БФБ вече очакват с интерес развитието на ситуацията с първичното публично предлагане (IPO) на "Сирма груп". Eдна от най-големите софтуерни компании в страната даде ход на предлагането през септември, като до средата на октомври ще се опита да набере 26.4 млн. лв. с помощта на посредника "Елана трейдинг". IPO-то е интересно и важно, тъй като е първото на БФБ от 2013 г. и едва четвъртото от 2008 г. насам. Дебютът на IT холдинга ще е тест за интереса и активността на фондовия пазар. Не липсват обаче и рискове, като най-големият от тях е тенденцията на спад на световните борси от средата на годината насам.