Предстоящият избор на подуправители на централната банка може да се превърне в следващия "исторически компромис" след постигнатия за конституционната реформа.

Парламентът трябва да гласува заместниците на новоизбрания гуверньор на БНБ Димитър Радев до края на тази седмица.

Предложените от него трима кандидати засега разполагат единствено с категоричната подкрепа на ГЕРБ и ДПС. Ако процедурата по избора им се провали, Народното събрание ще трябва да стартира нова за подуправители, което ще отложи и тази промяна за есента заради предстоящата августовска ваканция на депутатите.

На 14 юли, веднага след като бе избран за управител на БНБ, Димитър Радев обяви, че ще вземе двама от тримата си бъдещи заместници от екипа на предшественика си Иван Искров. Става въпрос за Калин Христов, който ще продължи да оглавява управление "Емисионно", и Димитър Костов, който ще смени ресорите си - от шеф на управление "Банково" на ръководител на управление "Банков надзор". Досегашният пост на Костов ще бъде поет от единствената нова фигура сред подуправителите - досегашния главен юрист на банката Нина Стоянова.

Решението на новия гуверньор предизвика силно недоволство както сред управляващото мнозинство, така и сред опозицията в парламента. От Реформаторския блок потвърдиха вчера пред "Сега", че са взели решение да не подкрепят нито един кандидат, който е бил в управлението на централната банка по време на кризата с КТБ. "ГЕРБ трябва много добре да прецени дали след досегашните проблеми могат да си позволят да изберат подуправители с ограничена парламентарна подкрепа", предупреди Мартин Димитров. По думите му реформаторите ще настояват за разделно гласуване на трите кандидатури, най-вече заради "рисковата" номинация на бившия зам.-министър от кабинета "Виденов" Димитър Костов.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов бе категоричен, че националистите няма да подкрепят предложенията на Радев. АБВ все още няма официална позиция.

Според приетите правила "за" трябва да гласуват над половината от присъстващите депутати в пленарната зала. Иначе цялата процедура ще започне отначало. Когато и да приключи изборът, действащите подуправители на БНБ ще останат на постовете си, тъй като според специалния закон за централната банка членовете на управителния ѝ съвет с изтекъл мандат продължават да работят до избирането на наследниците им.