Всички еднолични търговци и клонове на чуждестранни търговски дружества, които до 30 юни 2011 г. не са поискали пререгистрация, да не бъдат пререгистрирани служебно, както се правеше досега, а да бъдат заличени. Това предвиждат промени в Закона за Търговския регистър, които парламентът одобри на първо четене.

Едноличните търговци ще бъдат заличени, защото те отговарят с цялото си имущество и като физически лица за задълженията, които са поели като търговци. Клоновете ще бъдат закрити. Фирмените им дела ще бъдат архивирани и съхранявани от окръжните съдилища.

Считано от 1 юли 2011 г. по силата на закона се счита за прекратена и дейността на търговските дружества и кооперациите, които не са пререгистрирани в срок.

Предвижда се Агенцията по вписванията да оповести на електронната си страница списъци на едноличните търговци и клоновете на чуждестранни търговци, както и  списък на търговските дружества и кооперациите, за които не е поискана пререгистрирация в законоустановения срок.

С обявяването на тези списъци, за да се считат за уведомени всички държавни учреждения, съдилищата, банките, кредиторите и Националната агенция по приходите.