Илко Желязков, член на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ), е освободен и на негово място има друг човек, който ще се впише в регистъра в следващите няколко дни. Това каза пред бТВ служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Той заяви, че и бившият вече директор на БЕХ Георги Христозов, и всички освободени до момента не са си вършели добре работата.

За сектор енергетика, Щонов каза, че благодарение на редица непоследователни решения, вземани през последните 5 до 10 години ситуацията в сектор енергетика значително се е влошила.

„Секторът е бил нехайно управляван в продължение на много дълго време. НЕК е основният оператор на регулирания пазар в България. При регулирания пазар токът, който се произвежда в електрическите централи се изкупува на задължителни цени и обем. Реалният дисбаланс в момента се очаква да бъде близо до 1 млрд. лева загуби. Към това трябва да се прибавят и съществуващите задължения на НЕК, които са 2,9 млрд. лева. Това прави близо 4 млрд. лева дългове на НЕК и интересното е, че 1 млрд. лв. се натрупва само за година. Когато имаш компания с дългове, които надвишават приходите, говорим за много тежка финансова ситуация”, подчерта Щонов.

Според него, за да се излезе от тази спирала надолу, трябва да се вземат тежки мерки. „Това, което е липсвало в сектора до момента е последователност. Рискът се подценява, взема се решението да се инвестира в голям проект и след 5 или 10 години се оказва, че този проект се обръща срещу нас. Ако цената на тока се беше вдигала плавно през последните 10 години всичко щеше да е в баланс. Има редица непоследователни и озадачаващи решения, взети от хората, управлявали този сектор в миналото. Ние служебното правителство искаме да изготвим програма от редица мерки в този енергиен борд, където да има съгласие между частниците в пазара какви да са мерките и след съгласието, ролята на борда ще бъде да се постигне тази последователност”, заяви Щонов.

Той добави, че решението е последователност „и прилагане на тези стъпки, които ще бъдат набелязани и оповестени в скоро време”.

НЕК има пари да си изплаща само 50%от задълженията. Дори да се разплаща при тези 50%, на някои фирми се плаща повече, на други по-малко. В правото на всяка фирма е да решава, в зависимост от нуждите на енергийния баланс на страната, в какви граници може да се регулира този процент. Но интересно е, че фирмите с 90% изплащаемост например, имат зависимост, която е притеснителна, отбеляза Щонов.