Ново сравнително силно земетресение бе усетено в 00:59 часа в районите на Перник, Радомир, Кюстендил, Брезник, София. Земетресението бе кратко, но осезаемо се усети по високите етажи на сградите. Става дума за нов афтършок след силното земетресение от 22-ри май с епицентър край Перник.

Земетресението е с епицентър край Перник и магнитуд 4,2 по Рихтер, дълбочина 10 км, съобщава Европейският средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът е локализиран под пернишкия квартал Църква.

Според Националния сеизмологичен институт на САЩ, земетресението е било със сила 4,5 по Рихтер на около 4 км югоизточно от Перник, на дълбочина от 12 км.

Според данните на Българския национален сеизмичен информационен център трусът е бил с магнитуд от 4,0 по Рихтер и е бил на дълбочина 7,3 км.

Дарик се свърза с кмета на Перник Росица Янакиева, която каза, че трусът е усетен осезаемо. Според нея много хора отново са напуснали домовете си. Според Янакиева обаче хората вече се отнасят по-спокойно към серията от по-слаби земетресения, последвали основния трус от 22-ри май, който беше със сила 5,8 по Рихтер.

По-рано през деня в сряда бяха регистрирани още три труса. Първото земетресение беше с магнитуд от 3,3 по скалата на Рихтер. Последвалото го със сила 2,9 по Рихтер, а в 16:31 беше регистриран и трети трус с магнитуд 3,1 по скалата на Рихтер.

В интервю за Дарик заместник-директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН проф. Светослав Симеонов заяви, че леките земетресение след основния трус от 22 май ще продължат със седмици и дори с месеци.

По думите му това е афтършокова затихваща серия, която показва, че енергията, която е натрупана в това огнище, вече е реализирана. Възможни са още трусове, естествено, те могат да продължат седмици наред, месец, дори повече, но по всяка вероятност това е затихваща афтършокова серия, допълни Симеонов.

Принципно трус от 4-та степен по Рихтер е около 32 пъти по-силен от трус от 3-та степен. Така земетресение от 5-та степен по Рихтер ще е около 1000 пъти по-силно от трус от 3-та степен.

Земетресение със сила 4,3 по Рихтер има енергията на взрив от около 48 тона тротил.