Акциите в САЩ завършиха не особено убедително петъчната търговия, но в рамките на седмицата те бележат солиден ръст на цената. В момента фондовият пазар в САЩ се движи основно от информацията за тримесечните резултати на корпорациите. Вчера обявените от Caterpillar резултати не бяха добри – или по-скоро пазарът очакваше повече заради поръчките от възстановяването на Япония след земетресението. В резултат на разминаването основният индекс Dow Jones завърши с 0.34% понижение до 12 681 пункта, при 1.6% покачване на седмична база.

В технологичния сектор имаше много повече оптимизъм, като след добрите тримесечни резултати на производителя на процесори за персонални компютри AMD, индексът Nasdaq порасна с 0.86% до 2853 пункта. Широкият индекс S&P500 завърши в петък с минимално изменение нагоре, но за седмицата се вдига с 2.2%. Индексът на финансовите компании в широкия S&P вчера се смъкна с 0.26%, макар че в рамките на седмицата расте още по-силно.

Голямата маймуна, която всеки се прави, че не забелязва в стаята, в момента са преговорите около щатския дълг. В петък беше отчетен пореден провал, като говорителят на републиканците в долната камара Джон Бонър очевидно сега се подиграва с президента Барак Обама – закъснява за срещите им, напуска ги без предупреждение и т.н. Снощи Обама се оплака, че въпреки направените от него сериозни отстъпки, за които той щял да си има проблеми от собствената партия, белият Бонър е отхвърлил „изключително честна сделка“.

На валутните пазари доларът завърши седмицата на 1.436 долара, като ангажиментите и опитът за повече откритост на европейските политици по въпроса за дълговата криза се изтълкуваха положително от инвеститорите. Йената се търгува на 78.542 йени за долар. Снощи доларът се качи с 0.5% спрямо канадския долар и франка. С паунда бе установена цена от 1.63.

Франкът падна срещу всички останали 15 основни валути, тъй като търсенето на сигурност е намаляло заради ангажимента на европейските лидери към Гърция с нови 159 млрд. евро и разширяването дейността на спасителния фонд на еврозоната. Коментарите са, че ръстът на европейската единна валута се дължи само на новия план и засега пазарите изглеждат удовлетворени, макар че е ясно, че дългосрочни структурни слабости остават.

А поевтинелият долар от своя страна е достатъчен аргумент цената на петрола да се повиши, като брентът завърши седмицата на ниво 118.67 долара за барел, тексаският WTI струва 99.87 долара. Зърното поскъпва, но останалите селскостопански култури понижават цената си. Металите отново се търсят активно, с 14.5 долара ръст за златото в петък до 1601.5 долара за тройунция. След като се качи с 3% за деня, среброто струва 40.122 долара за тройунция. С 0.6% се повиши цената на медта.