Инвеститорите харесват новия български дълг. Емитираните през през март три нови емисии еврооблигации се търгуват изключително добре на вторичен пазар.

По данни на Bloomberg Fixed Income Trading Active Bonds те са най-търгуваните по обем суверенни книжа деноминирани в евро, емитирани на международните капиталови пазари за периода от 19 март 2015 г., когато започна процесът по приемане на заявки, до 7 април 2015 година, съобщават от Министерството на финансите.

Доброто представяне на новоемитираните облигации на вторичен пазар, вероятно се дължи на силен интерес от български инвеститори, но също така показва доверие във финансовата стабилност на страната.

Показателен за успешното пласиране на тройния транш е и фактът, че на 24 март 2015 г. агенцията за кредитен рейтинг Fitch присъди на трите облигации рейтинг BBB, който е с една степен по-висок от суверенния рейтинг на България /BBB-/.

Оценките на Moody`s и Standard and Poor`s за новите облигации са идентични с поставения от агенциите суверенен рейтинг на българската държава.